Gehoorbescherming

Ons uitgebreide assortiment gehoorbescherming bestaat uit gehoorbeschermers, reinigingsvloeistof, oordoppen en geluiddempende gehoorkappen. Van de bekende merken Giss en Nonoise bedienen wij u graag. Onze producten zijn van hoge kwaliteit, waardoor u deze lang en met plezier gebruikt. Bij Stagefreaks adviseren wij u graag en leveren u de juiste gehoorbescherming snel. Wij staan voor uitstekende service en kwaliteit garant.

Meer informatie over gehoorbescherming

Artikelen 1 tot 16 van 26 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Overzicht  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 16 van 26 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Overzicht  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Wanneer weet men nou of men actie moet ondernemen om het gehoor extra bescherming te bieden? Het omgevingsgeluid kan men meten doormiddel van een decibelmeter. Maar het meest belangrijke is om te weten hoe men de oren kunt beschermen.


OorkapOorkappen:

De simpele omschrijving van oorkappen: een grote koptelefoon waarvan de belangrijkste functie niet het afspelen van geluid is, maar juist het tegenhouden ervan. Men zet deze makkelijk op en af, maar ze zijn ook warm en wellicht wat zwaar.

 

 

OtoplastiekenGehoorbescherming op maat:

Wil men bescherming over een langere tijdsduur dan kunnen oordopjes, die men in de gehoorgang stopt een stuk comfortabeler zitten. De oordoppen bevatten meestal een filter, dat achtergrondruis dempt maar er voor zorgt dat het voeren van gesprekken mogelijk blijft. Oordoppen kunnen op maat gemaakt worden, de zogenaamde gehoorbescherming op maat. In het geval van gehoorbescherming op maat wordt het filter afgestemd op de specifieke gebruiksdoeleinden en wensen die de klant wil. Ook wordt de pasvorm aangepast aan de gehoorgang. Omdat de gehoorgang van een mens altijd blijft groeien en veranderen moeten deze om de 5 jaar opnieuw worden aangemeten.


Schuimen oordoppenSchuimen oordoppen:

Oorproppen of -pluggen, welke gemaakt van zijn schuim, stopt men ook in het oor, maar ze verschillen nogal van de gehoorbescherming op maat/oordoppen. Zo bevatten ze namelijk geen filter. Bescherming is puur gebaseerd op het feit dat men de gehoorgang afsluit. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat muziekbeleving wat minder wordt. Ze dempen vooral de hoge tonen. Ook zijn ze minder hygiënisch en zijn ook niet geschikt voor herhaaldelijk gebruik omdat dit de kans op een oorinfectie vergroot.

 

Belangrijke tip: inbrengen op de juiste manier

Bij het inbrengen van schuim oordoppen is het vooral belangrijk dat men de gehoorgang opentrekt bij het indoen. De juiste volgorde is dan ook:

-          Oorschelp schuin naar boven/achteren trekken.
-          Doe de ene hand achter het hoofd langs, men heeft dan de goede hand nog vrij om de fijngeknepen oorplug in het oor te stoppen.
-          Laat het oor los, druk vervolgens met een vinger tegen de pluggen aan totdat deze weer uitzet.

Test de pasvorm

Wanneer een plug niet goed afsluit, geeft dit enige schijnveiligheid. Men zou het propje niet meer moeten kunnen zien zitten wanneer men zichzelf recht in een spiegel aan kijkt. Een andere optie is het afdekken met de handen van de oren (met oordoppen erin). Wanneer men de handen optilt zou er niet veel verschil aanwezig moeten zijn qua doorlaten van het omgevingsgeluid. Bij otoplastieken speelt dit probleem veel minder. Deze passen namelijk maar op één juiste manier in het linker of rechter oor. Kans op verkeerd indoen is dus erg klein.

PBM gehoorbescherming en de wet

Veel werknemers in verschillende sectoren staan regelmatig in een lawaaierige omgeving hun werkzaamheden uit te voeren. Boven de 80 decibel is het geluid al schadelijk voor het gehoor. Om flinke gehoorbeschadiging te voorkomen zijn er speciale regels op genomen met betrekking tot lawaai in de Arbowet. De werkgever is bijvoorbeeld verplicht om er alles in zijn macht aan te doen om het lawaai te beperken. Wanneer het geluidsniveau dan toch nog boven de 80 decibel (dB(A)) uitkomt, dan gelden de volgende regels.

-          Geluid harder 80 dB(A) werkgever dient werknemers gehoorbescherming te bieden
-          Geluid harder 85 dB(A) werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen

Welke soorten gehoorbescherming zijn er beschikbaar

-          Gehoorbescherming in het oor
-          Gehoorbescherming over het oor
-          Oordoppen en – proppen (in het oor)
-          Oorkappen (over het oor)
-          Gehoorbescherming op maat (in het oor)


Wegwerp OordoppenOordoppen en – proppen:

Geschikt voor situaties waarbij het geluidsniveau niet boven de 90 dB(A) uitkomt.
Demping: Bij juist gebruik en met een goede pasvorm is demping 10 -15 dB(A).
Gebruik: De gebruiker rolt ze eerst in elkaar en stopt deze vervolgens in het oor. Eenmaal geplaatst zetten deze weer uit en sluiten deze de gehoorgang af.


Let op: Belangrijk is dat ze niet vuil zijn: breng ze dan ook met schone handen in en vervang deze regelmatig. Want vieze oordoppen kunnen een oorinfectie veroorzaken bij de gebruiker. De meeste zijn dan ook geschikt voor eenmalig gebruik. 

Voordelen:

-          Zijn verkrijgbaar in grote verpakkingen
-          Kunnen worden uitgereikt aan bezoekers
-          Zijn hygiënisch omdat ze voor eenmalig gebruik zijn

Nadelen:

-          Bij lang dragen kunnen ze zich naar buiten werken, hierdoor neemt de demping af
-          Wanneer ze verkeerd zijn ingebracht bieden ze nauwelijks demping


Oorkap GISSOorkappen:

Geschikt voor situaties waarbij het geluidsniveau van 80 dB(A) af en toe wordt overschreden. Het systeem is gemakkelijk op en af te zetten, op die manier zijn ze dus ook ideaal voor bezoekers.
Demping: Bij juist gebruik is demping tot 25 dB(A). Dit varieert per merk.
Gebruik: De gebruiker zet de oorkappen, net als een koptelefoon, over de oren op.


Let op: Belangrijk is, is dat de ringen helemaal heel zijn. Kapotte ringen geven namelijk lekkage en beschermen dan niet meer volledig tegen geluid. Wanneer de gebruiker een bril draagt, kan de ring door het brillenpootje ook niet goed aansluiten.

Voordelen:

-          Met beschermhoes (transpiratie absorberende zelfklevende oorkapinleg) is dit systeem zeer hygiënisch
-          Ideaal voor bezoekers

Nadelen:

-          Bij langdurig gebruik kunnen ze warm aan gaan voelen
-          Dempen slecht bij brildragende personen en bij gebruik van andere pbm’s


OtoplastiekenGehoorbescherming op maat:

Omdat ze erg prettig zijn om te dragen zijn deze voor alle situaties geschikt. De meeste gehoorbescherming op maat worden voorzien van een filter, op deze manier dempen ze bepaalde frequenties wel of niet. Daardoor kan men elkaar gewoon blijven verstaan en ook alarmsignalen zijn te horen, en dit terwijl schadelijk geluid wordt  tegengehouden.

Demping: Tot 25 dB(A) is mogelijk maar dit varieert per merk.
Gebruik: Deze zijn op maat gemaakt en vullen de gehoorgang dus helemaal precies op. De gebruiker stopt de gehoorbescherming het juist aangegeven oor.

Let op: Het is erg belangrijk om ze goed schoon te houden. Ook is het ook belangrijk dat de gebruiker eens paar jaar nagaat of de gehoorbescherming nog een goede pasvorm hebben. Dit omdat de gehoorgang continu veranderd van vorm. Een lektest wordt dan ook aangeraden, bij de meeste leveranciers is dit inbegrepen in het service contract. 

Voordelen:

-          Levensduur 2 à 3 jaar
-          Ontvangen eens per jaar een servicebeurt
-          Er zit garantie op
-          Zijn erg licht
-          Ongevoelig voor beschadigingen
-          Hebben een lekkere pasvorm

Nadelen:

-          Vrij kostbaar
-          Ongeveer 5 x zo duur als een oorkap

Aandachtspunten wanneer men gehoorbescherming wil aanschaffen

Allereerst kijkt men vooral naar hoeveel demping de beschermingsmiddelen leveren. Is dit voldoende voor de situatie waarin men ze gaat gebruiken?

In onderstaande tabel een overzicht van beschermings en hun dempingsniveau.

Type geluidsniveau in dB(A)

Oordoppen en proppen

Oorkappen

Gehoorbescherming op maat

80 – 90

+

+

+

90 – 95

0

+

+

95 – 100

-

+

+

100 – 105

-

++

De normen voor gehoorbescherming

Waarom bescherming tegen geluidsoverlast?

Lawaaidoofheid is niet te genezen. Alleen voorkomen helpt en is echt 100% afdoende! Bij het kiezen van een gehoorbeschermingsmiddel dient rekening te worden gehouden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het nu voor een paar minuten of voor meerdere uren is, is gehoorbescherming altijd nodig. Een werknemer die zijn gehoorbescherming afneemt, omdat hij zich hiermee niet 100% comfortabel voelt, riskeert zijn eigen gezondheid.

Wat is DB(A)?

dB(A) is de eenheid voor de sterkte van het geluid afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidsmetingen en geluidberekeningen wordt toegepast heeft te maken met de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is.

Hieronder vind je een tabel waar de blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk weergegeven wordt zonder dat deze schadelijk is. 

DB(A)

Maximale verblijfsduur

80

8 uur

83

4 uur

86

2 uur

89

1 uur

92

30 minuten

95

15 minuten

98

7 minuten

101

3 minuten

110

30 seconden


De onderstaande tabel geeft een overzicht van geluidsniveaus en wat het zoal produceert.

Decibel

Geluid

Gehoorschade

120 DB(A)

Houseparty, disco, popconcert, walkman

Direct

110 DB(A)

Houseparty, disco, popconcert, walkman

Direct

98 DB(A)

Disco, popconcert, walkman

Na 7 min.

95 DB(A)

Disco, popconcert, walkman

Na 15 min.

92 DB(A)

Disco, walkman, hard geschreeuw

Na 30 min.

89 DB(A)

Zware vrachtwagen

Na 1 uur

86 DB(A)

Voortrazende trein

Na 2 uur

83 DB(A)

Verkeerslawaai

Na 4 uur

80 DB(A)

Stadslawaai

Na 8 uur

77 DB(A)

Luidruchtige gespreken

Geen

Wanneer eenmaal bekent is dat geluidsniveaus overschreden worden, is de beste preventie nog altijd het aanpakken van de bron. Wanneer het geluid niet ingekapseld kan worden of het niveau blijft te hoog, pas dan zijn gehoorbeschermers een vervolgstap.

Type gehoorbescherming met toepassing

Vormbare oordoppen
De oordop langzaam met de vingertoppen tot een dunne cilinder samenrollen. Samengedrukt houden en diep in de gehoorgang inbrengen. Dit gaat gemakkelijker wanneer u de oorschelp met de vrije hand naar achter en omhoog trekt.

Voorgevormde oordoppen
De oordop invoeren tot u voelt dat hij afdicht, terwijl u de oorschelp met de vrije hand naar achter en naar boven trekt. Aanvankelijk kunnen de oordoppen beklemmend aanvoelen, vooral als u nooit eerder oordoppen hebt gebruikt.

Gehoorkappen
Om degelijk tegen het hoofd te liggen dient de gehoorkap de oren volledig te omsluiten. De hoofdbeugel zodanig instellen dat de kussens een gelijkmatige druk rond de oren uitoefenen, hiermee krijgt u de beste geluidsdemping. Verwijder het haar onder de kussens vandaan.

Gehoorbescherming op maat
Gehoorbescherming op maat zijn persoonlijk aangemeten gehoorbeschermers. Elk gehoorbescherming op maat is uniek. Let er op dat elke 5 jaar de gehoorgang verandert in verband met het groeien van de oren. Tijdens het productieproces van de gehoorbescherming wordt er een speciaal filter geplaatst. Deze zorgt ervoor, dat al het schadelijke geluid wordt afgevlakt en de hoeveelheid dB(A) wordt gereduceerd tot onder de toelaatbare grens van 80 dB(A). Door zijn optimale bescherming en zijn perfecte pasvorm, is de gehoorbescherming op maat de meest efficiënte en comfortabele gehoorbescherming. Voor meer informatie over deze oordoppen neem contact met ons op.

Wetgeving

Op Europees niveau is door middel van de z.g. lawaairichtlijn 86/188/EEG, in 1986 al een strenge regelgeving neergelegd met betrekking tot voor de gezondheid acceptabele geluidsniveaus. Europees is vastgelegd dat de wetgever van 80DB(A) aan zijn werknemers gehoorbeschermers ter beschikking moet stellen. Bij de overschrijding van een dagelijkse blootstelling van 85DB(A) moeten deze gehoorbeschermers verplicht door de werknemers gedragen worden. Er mag zelfs op medische gronden gesteld worden dat bij een continue lawaaiblootstelling van 80DB(A) gedurende de werkdag, het risico op schade aan het gehoor reëel is. In enkele Europese landen waaronder Nederland, ligt het niveau, waarop middelen ter beschikking moeten worden gesteld, wettelijk gezien al ook al op 80DB(A), waarbij de werkgever o.a. ook voorlichting over de schadelijke gevolgen van de blootstelling aan lawaai moet geven.

Huidige wettelijke normen

EN 352-1 Gehoorbeschermingstype koptelefoon
EN 352-2
Oorpropjes/ Gehoorbeugels
EN 352-3
Oor kappen gemonteerd op een industriële veiligheidshelm
EN 352-4
Oor kappen met demping afhankelijk van het geluidsniveau
EN 348
Keuze, gebruik, voorzorgsmaatregelen en onderhoud

Kies de juiste Gehoorbescherming

stacey

Voor optimale veiligheid en een eenvoudige manier van werken, is het belangrijk om de juiste Gehoorbescherming te kiezen. Welke producten voor jou het meest geschikt zijn, is afhankelijk van je werkzaamheden.

In ons assortiment vind je diverse soorten Gehoorbescherming, geschikt voor uiteenlopende doeleinden. We helpen je graag bij je keuze. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

 

Gehoorbescherming gratis en snel bezorgd.

Bestel je via onze webshop? Dan profiteer je van de volgende voordelen:

Uitstekende service
Gratis bezorging vanaf €60,50
Snelle levering
Altijd het juiste advies
14 dagen - Niet goed, geld terug

 

Persoonlijk advies

Wil je graag uitgebreider advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in onze winkel.

 

Klaar om te bestellen? Via ons eenvoudige bestelproces voltooi je jouw bestelling binnen enkele minuten.